Blog van fariens

HYPOGLYCEMIE

Bloedsuikerwaarde < 4.0 mmol / l. Cliënt is bleek, moe, bezweet, duizelig, ziet slecht, beeft / trilt, praat met dubbele tong, heeft wisselend humeur / prikkelbaar, hoofdpijn, concentratiestoornissen. Bij verdere daling < 1.5 mmol / l ontstaat slaperigheid, verlaagd bewustzijn, neurologische uitval, insulten en tenslotte coma.

HYPERGLYCEMIE

Er is sprake van een hyperglycemie bij een bloedsuikerwaarde >15
mmol / l. Het wel of niet optreden van klachten en het wel of niet corrigeren
van hyperglycemieën kan individueel verschillen. Klachten zijn moeheid,
slaperigheid, droge tong, vaak plassen, veel drinken.

HOOFDPIJN

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht, in de meeste gevallen
onschuldig, met diverse oorzaken zoals verkoudheid, spanning en
migraine, psychisch of door gebruik van veel koffie, cola of alcohol of
juist door onttrekking daarvan. Van pijnstillers (analgetica) afhankelijke
hoofdpijn is ook veelvoorkomend door veelvuldig gebruik van middelen
als b.v. paracetamol, acetylsalicylzuur, Saridon, diclofenac. Ook medicatie

EPILEPTISCH INSULT

Epilepsie komt voor bij alle leeftijden. Epilepsie kan het gevolg zijn vaneen hersentumor, CVA, dementie, infectie of hersenletsel (aangeboren of verworven). Aanvallen kunnen diverse vormen aannemen, afhankelijk van de plaats van ontlading in de hersenen en van het aantal hersencellen dat hierbij betrokken is. Er worden twee hoofdgroepen onderscheiden:
  • Partiële aanvallen: (plaatsgebonden) alleen een bepaald deel of bepaalde delen van de hersenen zijn hierbij betrokken. Het bewustzijn is soms nog intact, soms verminderd en soms helemaal afwezig. 

DREIGENDE SHOCK

Een shock is een levensbedreigende toestand waarbij de druk in de bloedvaten te laag is om de vitale lichaamsfuncties in stand te houden.
Een shock kan ontstaan door ernstig bloedverlies, door hartfalen, door een bacteriële infectie (sepsis) of door een allergische reactie (anafylactischeshock). In alle gevallen is het zo dat er óf te weinig bloed circuleert (bloedverlies, hartfalen) óf de druk te laag is doordat de vaten uitzetten
(infectie, allergie).

DIARREE

Dunne, waterige ontlasting en / of verhoogde frequentie van stoelgang (meer dan 3 keer per dag). Regelmatig / vaak kan diarree gepaard gaan met buikkrampen, misselijkheid, braken en koorts. Diarree wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie van de darm en is zeer besmettelijk.

BUIKPIJN

Buikpijn kan door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt, sommige zijn levensbedreigend vooral bij risicogroepen. Minder ernstige klachten kunnen een ernstige achtergrond hebben. Misselijkheid en braken komen veel voor.

BRANDWONDEN

Brandwonden kunnen veroorzaakt worden door chemische, thermische,mechanische of elektrische agentia. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 1e, 2e, 3e en 4e graads.  
  • 1e graads: alleen bovenste laag van de huid is verbrand en rood.  
  • 2e graads: ondiepe: bovenste laag huid is verbrand en egaal rozerood met blaar. Diepe: kleur huid is deels rood, deels verkleurd. Diepere huidstructuur intact.  
  • 3e graads: huid is gevoelloos, stug, leerachtig. Kleur wit, beige bruin, pijnlijke randen.

BRAKEN

Braken is het uitdrijven van de maaginhoud door een krachtig en gecoördineerd samentrekken van de spieren van de buikwand en het
diafragma. Meestal voorafgegaan door misselijkheid en kokhalzen.
De aan- of afwezigheid van andere symptomen (b.v. koorts, diarree,pijn, peristaltiek, neurologische symptomen) is belangrijk om de ernst
van het braken in te schatten. Er is altijd gevaar voor uitdroging bij aanhoudend braken vooral in combinatie met diarree.

Pagina's

Abonneren op RSS - Blog van fariens